Slik bruker du informasjonen i en kredittsjekk

Bekymret dame

Store mengder data fra mange kilder brukes for å utarbeide en kredittscore. Les mer om hvordan du tolker informasjonen du får fra Conta Kredittsjekk.

Til høyre på kredittsjekken finner du et trafikklys-symbol som gir deg et signal om hvor forsiktig du bør være med å gi kreditt. Samtidig kommer det opp en poengsum som viser den nøyaktige kredittscoren trafikklyset baserer seg på. Denne poengsummen er regnet ut etter den statistiske sannsynligheten for at personen eller firmaet ikke gjør opp for seg. Hva poengsummen betyr ser du i tabellene nedenfor.

Hvis kunden ikke er kredittverdig bør du vurdere å ta forskuddsbetaling. Er leveransen allerede gjennomført, kan sjekken hjelpe deg med å vurdere hvilken betalingsfrist kunden skal få, og hvor mange purringer du sender før inkasso. Du bør også ta en kredittsjekk før du går til rettslige skritt i inkassoprosessen, slik at du ikke kaster bort rettsgebyr på kunder som kanskje ikke klarer å betale uansett.

Kredittvurdering av privatpersoner

Hovedelementene i vurderingen av privatpersoner tar hensyn til ligningsdata, betalingsanmerkninger og næringsinteresser. Adressestabilitet (flytting) er også en del av vurderingen, men vektes i mindre grad.

Privatpersoner får lett dårlig kredittscore med én gang de har fått noen ganske få betalingsanmerkninger innenfor en gitt tidsperiode. Leverandørene av kredittinformasjon går naturligvis ikke i detaljer her, men summene som misligholdes trenger ikke å være store. Det legges vekt på at personen ved å unnlate å betale tydelig viser dårligere betalingsevne og/eller -vilje enn de fleste andre.

Negative tall (minus som fortegn) betyr at personen har gått personlig konkurs e.l.

Hvorfor har enkelte personer ingen poengsum?

Dette kan skyldes at:

 • Personen er under 18 år
 • Personen er utvandret
 • Personen mangler ligning, mangler siste års ligning, eller har ufullstendig ligning
 • Personen er død

kredittscore_bedrift_p

Det er to ulike poengsystemer for bedrifter. Over ser du poeng og kommentarer for enkeltpersonforetak og ansvarlige selskaper (DA og ANS). Nedenfor ser du tilsvarende tabell for aksjeselskaper og andre foretaksformer uten personlig ansvar.

kredittscore_bedrift_up

Hovedelementene som analyseres i en kredittsjekk er felles for alle bedrifter:

 • Basisinformasjon om selskapet
 • Alder, foretaksform, bransje, sektorkode
 • Regnskap, nøkkeltall, revisormerknader, likviditet + endringer
 • Betalingshistorikk
 • Hendelser som f.eks. endringer i ledelse, navn, ny aksjekapital
 • Eiere, datterselskap
 • Informasjon om deltakere – risikoklasse, betalingshistorikk, alder, daglig leder, m.m.
 • Bransjestatistikk

Noen bransjer er mer risikoutsatte enn andre, og har høyere konkursfrekvens. Det er derfor bransjestatistikk er en del av helhetsvurderingen.

Hvordan tolker jeg trafikklysene?

Grønt og rødt lys er selvforklarende, men når det dukker opp et gult lys må du bruke skjønn. Bedriften eller personen er i en usikker katogori og du bør være varsom med å gi større kreditter. Sannsynligheten for at bedriften får en betalingsanmerkning er gjennomsnittlig. Gult lys gis også der det er vanskelig å gi en klar anbefaling. Dette betyr ikke nødvendigvis at bedriften ikke er kredittverdig, men at du bør vurdere saken grundigere før du gir kreditt.

Hvordan regnes anbefalt kredittgrense ut?

Anbefalt kredittgrense blir oppgitt for alle foretakstyper som har levert regnskap, inkludert eiendomsselskaper. Kredittgrensen fastsettes på bakgrunn av kredittscore. I utgangspunktet gis alle foretaksformer kredittgrense så lenge det finnes regnskap tilgjengelig. Grenseverdiene er en prosentsats av omsetningen eller egenkapital. Kredittgrensen vil under ingen omstendighet gå over det minste av de to tallene:

 • 3 prosent av omsetningen eller
 • 15 prosent av egenkapitalen

Dersom maks kreditt blir større enn 5 millioner settes anbefalt kreditt til 5 millioner.

Få nyhetsbrev fra Conta

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert. Vi sender ut nyheter og nyttig informasjon om Conta-tjenestene.