Vet du om kunden kommer til å betale fakturaen?

Ordforklaring inkasso

Contas kundesupport har jevnlig kontakt med fortvilte firmaeiere som er blitt lurt av kunder som ikke betaler.

Firmaene som ikke får betalingen de har krav på må enten bare bite i gresset og avskrive fakturaen som tap, eller gå til inkassosak og håpe på det beste.

Vi hører historier om kunder kommer med stadige unnskyldninger om sykdom og ulykker, likviditetsproblemer, og som trygler om utsettelser. De mer freidige prøver å belære leverandøren om hvor idiotisk det er å kjøre inkasso mot dem eller sende konkursvarsel. De fleste leker imidlertid bare struts og holder kjeft med hodet i sanden.

Advarsel: Mange av disse er i virkeligheten gjengangere hos namsmannen. De eier ofte ikke nåla i veggen, og kan derfor karakteriseres som notoriske kredittkjeltringer.

Hvis du ikke kjenner kunden fra før, og kontrakten dreier seg om et beløp du ikke er villig til å tape uten videre, bør du ta en kredittsjekk av kunden før du tar oppdraget, eventuelt før du leverer varen.

Da får du svar på om dette er en kunde med normale betalingsrutiner og god betalingsvilje, eller en som stadig vekk forsøker å lure seg unna.

Kredittsjekk før inkasso

Hvis du har sendt inkassovarsel og betalingsoppfordring og kunden fremdeles ikke betaler, bør du satse noen kroner på en kredittsjekk før du tar saken til namsmannen. Det er ikke sikkert det lønner seg å legge ut for rettsgebyret som må betales til namsmannen hvis kunden er på konkursens rand og ikke kommer til å betale uansett. Da er det kanskje bedre å satse noen kroner på en kredittsjekk, og heller avskrive kravet som tap hvis sjekken lyser rødt.

Vær mer mistenksom

I en support-henvendelse til Conta nylig, der en Conta Faktura-bruker hadde kjørt seg fast i en inkassosak, ble vi enige om å ta en kredittsjekk av skyldneren. Det viste seg at firmaet allerede hadde flere hundre tusen i gjeld og pant til banker og andre kreditorer. Likevel hadde altså firmaet med viten og vilje fortsatt å bestille varer og tjenester, og blåøyde leverandører har gått rett i fella. En situasjon de enkelt kunne unngått ved å bruke Conta Kredittsjekk aktivt.

Konklusjonen er at du må være litt mer mistenksom før du gir kunder kreditt.

(Vi tjener langt mindre på kredittsjekker enn på inkassosaker, så vi gir deg ikke dette rådet for å tjene penger. For oss er det bedre hvis du bruker penger på Conta Inkasso, men det er ikke alltid den beste løsningen for deg. Du er herved advart!)

Les mer: Ni situasjoner der du bør ta kredittsjekk med Conta Kredittsjekk.

Få nyhetsbrev fra Conta

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert. Vi sender ut nyheter og nyttig informasjon om Conta-tjenestene.