Leveringsadresse

Leveringsadresse

Alle som sender fakturaer til bedrifter plikter å oppgi en gyldig leveringsadresse og leveringsdato på fakturaen.

I Conta Faktura er det et eget felt på fakturaen for denne informasjonen. Systemet foreslår automatisk forretningsadresse og dagens dato (hvis du ikke har spesifisert en egen leveringsadresse på kundekortet).

Det er Bokføringsforskriften § 5-1-1 som krever at informasjon om leveringen må stå på fakturaene.

Hva er vitsen?

Påbudet kom etter at Skatteetaten oppdaget at flere og flere svindlet med å kjøpe varer på firmaet men bruke dem privat. Dette gir bedriften lavere skatt, samtidig som privatpersonen slipper å betale merverdiavgift slik vedkommende egentlig skulle ha gjort. Dermed taper staten penger.

Eksempler på ting som er ulovlig:

  • En musiker blir bedt om å spille i bryllupet til direktørens datter. Direktøren får fakturaen stilet til bedriftens forretningsadresse, istedenfor privat slik den skulle ha vært.
  • En entreprenørbedrift med forretningsadresse i Oslo bestiller sement som leveres i Trysil, der den brukes til firmaeierens private hytte.

I begge disse tilfellene er det korrekt av selger å tydelig merke fakturaen med leveringsadresse (det faktiske, fysiske stedet for leveransen) slik at myndighetene har en sjanse til å oppdage svindelen.

Det må påpekes at firma som fakturerer en bedrift men er kjent med at det de leverer skal brukes privat, selv gjør seg skyldig i lovbrudd. I vårt første eksempel visste musikeren om at han spilte på et privat arrangement og ikke på en firmafest. Dermed skulle han enten ha nektet å sende faktura til bedriften, eller avstått fra å ta oppdraget på slike vilkår.

Få nyhetsbrev fra Conta

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert. Vi sender ut nyheter og nyttig informasjon om Conta-tjenestene.