Fakturamal laget i Word, eller fakturaprogram? Ikke gå i fella!

Det kan nok være fristende å bruke en fakturamal i Word og tro at det holder, men fakturaer er viktig dokumentasjon med strenge krav til innholdet som gjør det både umulig og ulovlig å bruke hjemmelagede fakturamaler.

Mange kommer til nettsidene til Conta fordi de leter etter etter en enkel måte sende faktura på, og det hersker fremdeles en del misforståelser der ute når det gjelder fakturering. De kjenner ikke nødvendigvis reglene. Heldigvis fant de Conta Faktura før de tråkket feil!

Fakturaer skal ikke kunne endres i ettertid

I Conta er vi veldig opptatt av å gi folk en bra start, og en av de beste startene du kan gi firmaet ditt er å velge en fakturaløsning som er enkel å bruke.

Bokføringsforskriften slår nemlig fast at:

Salgsdokument skal være forhåndsnummerert på trykte blanketter eller ved maskinelt tildelte nummer med en kontrollerbar sekvens, eller være merket på annen måte slik at fullstendig registrering av utfakturerte salg kan etterprøves på en enkel måte.

Du kan i praksis dermed ikke bruke «hjemmesnekrede» fakturaer.

Alle fakturaer må inneholde:

 • Et nummer som identifiserer fakturaen som et unikt dokument
 • Fakturadato og forfallsdato
 • Firmanavnet og organisasjonsnummeret til både selger og kjøper (hvis kjøperen er et firma) med ordet “Foretaksregisteret” etter organisasjonsnummeret ditt hvis du driver et AS.
 • En tydelig beskrivelse av varen eller tjenesten, samt mengden eller antallet
 • Både sted og dato som varen eller tjenesten ble levert på
 • Salgssummen, med evt. andelen av MVA.

En skal heller ikke kunne endre på nummeret eller annet innhold i fakturaen, etter at den er utstedt. Feil kan skje den beste, men hvis du gjør en feil i en faktura må du lage en kreditnota som korrigerer og «nuller ut“ fakturaen med feilen i. Dette er såklart innebygget funksjonalitet i Conta.

Men er det lov å bruke en fakturamal?

Det spørs hva du legger i «fakturamal». Mange søker nok på nettet i håp om at det skal finnes en enkel måte å lage hjemmelagede fakturaer på. De har gjerne hastverk med å sende en faktura og tenker at det er en kjapp fiks å bruke en mal laget i et vanlig tekstprogram.

Fakturamaler fra programmer som Conta Faktura er godkjente å bruke siden de overholder alle kravene. Enn så lenge er det fremdeles også lov å bruke en «manuell» fakturamal hvis du skriver den ut på godkjente, forhåndsnummererte fakturablanketter, men det er egentlig det eneste unntaket.

Å bruke en mal for faktura i Word som du tildeler fakturanummer selv er derimot ikke en gyldig måte å fakturere på.

Med Conta Faktura er du trygg

Vi sier derfor: Dropp det! Med et enkelt og gratis fakturaprogram som Conta Faktura er du sikret en tjeneste som lar deg enkelt følge reglene som bedrift (og til og med som privatperson), uten unødig hodebry og stress. Og hvis Skatteetaten gjør bokettersyn kan du være trygg på at det ikke er noe galt med fakturaløsningen din.

Eksempel på faktura fra Conta Faktura

Om du vil sende faktura på papir er det uansett ikke noe problem å bruke Conta Faktura. Du skriver bare ut PDF-en! Vi kan til og med sende den for deg mot en liten kostnad.

Conta Faktura gir deg:

 • Et fakturaprogram som alltid er tilgjengelig i nettleseren din og ikke trenger installeres
 • Ubegrenset med fakturaer som koster ingenting å lage
 • Kunde- og vareregister som sparer masse tid
 • Gyldige fakturaer på PDF som du kan sende på e-post eller i vanlig brevpost
 • God oversikt over omsetningen din, og flere nyttige rapporter
 • Mulighet for elektroniske fakturaer via EHF som kommer frem til kunden nesten umiddelbart*
 • Mulighet for KID-nummer som gjør at du slipper å manuelt registrere innbetalinger*
 • Mulighet for enkel eksport til regnskapssystemet ditt som forenkler bokføringen betraktelig*
 • 10 års gratis og sikker oppbevaring på våre servere

Alternativet med papirblanketter er neppe holdbart for en moderne bedrift, enten du driver alene eller dere er flere sammen. Conta Faktura sin nettbaserte «fakturamal» er alt du trenger, er fremtidssikker, og kan sendes i alle de vanligste formatene.

*Krever Conta Pluss-abonnement

Få nyhetsbrev fra Conta

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert. Vi sender ut nyheter og nyttig informasjon om Conta-tjenestene.