Etterfakturere merverdiavgift

Snekker på jobb

Du har sendt en faktura som gjør at omsetningen din har passert 50 000 kroner. Da blir firmaet MVA-pliktig hvis det selger MVA-belagte varer og tjenester, og du må sørge for at kunden etterbetaler moms for hele fakturaen.

Før du kan etterfakturere merverdiavgiften må firmaet registreres i MVA-registeret. Den anbefalte metoden er å skrive på fakturaen som vipper omsetningen over 50 000 kroner at MVA blir etterfakturert når registreringen er ferdig.

Vær oppmerksom på at omsetningen må ha passert omsetningsgrensa. Sender du inn fakturaer på nøyaktig 50 000 kroner til Skatteetaten, vil du få avslag på søknaden om registrering. For å være på den sikre siden bør altså omsetningen være på minst 50 001 kroner.

Fakturaene som beviser at omsetningsgrensa er nådd laster du opp på Altinn sammen med registreringsskjemaet «Samordnet registermelding».

Når registreringen er i boks (du kan sjekke ved å søke på firmanavnet ditt i Brønnøysundregistrene) krediterer du hele fakturaen som vippet omsetningen over grensa og lager den på nytt med MVA.

Før du lager denne nye fakturaen må du huke av i innstillingene i Conta Faktura for at firmaet er blitt MVA-registert. Først da får du muligheten til å velge MVA-sats i nedtrekksmenyene i fakturalinjene. Påskriften «MVA» vil nå vises automatisk etter organisasjonsnummeret på fakturaen, siden dette er obligatorisk å ha med.

Både kreditnotaen og den nye fakturaen sendes til kunden. Hvis den tidligere fakturaen allerede var betalt, ber du de om å bare betale inn avgiften i tillegg.

En annen måte å gjøre det på er å etterfakturere merverdiavgiften separat. Dette krever litt mer regnskapsføring hos kjøper og selger. Du kan lage en slik faktura på denne måten:

  • Lag en ny faktura med opprinnelige fakturalinjer unntatt MVA (0 %)
  • Sett minustegn foran antallet i hver fakturalinje. Beløpene blir negative.
  • Lag tilsvarende fakturalinjer med like beløp, men uten minustegn foran antallet
  • Sett 25 % MVA på disse fakturalinjene

Eksempel:

Du har fakturert 10 000 kroner for 500 mursteiner, og skal etterfakturere MVA. Lag fakturaen slik som på bildet nedenfor. Beløpet som skal betales blir 2500 kroner. Dette utgjør hele momsbeløpet kunden skal betale.

Skatteetaten anbefaler å legge ved kopi av den opprinnelige fakturaen når du sender en faktura som dette. Merk at det ikke blir bokføringsmessig korrekt å lage en fakturalinje med bare moms og sette dette til å være fritatt eller unntatt MVA (0 %).

Få nyhetsbrev fra Conta

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert. Vi sender ut nyheter og nyttig informasjon om Conta-tjenestene.