EHF: Hva er EHF-fakturaer og hvordan fungerer de?

EHF - Elektronisk fakturering

EHF står for «elektronisk handelsformat» og betyr digitale fakturaer som sendes fra et fakturaprogram til en mottaker, via et EU-verifisert knutepunkt. Målet er å spare tid, penger og miljøet.

Norge er et pionérland i arbeidet med å innføre en felles, europeisk standard for elektronisk fakturering. Formatet er utviklet sentralt i EU, og Direktoratet for Forvaltning og IKT (DIFI) her i Norge har oversatt og tilpasset det hele til norsk bruk.

Alle bedrifter som kan motta slike fakturaer er registrert i det såkalte ELMA-registeret. ELMA står for «Elektronisk mottakeradresseregister».

Staten har bestemt at alle fakturaer som sendes til statlige virksomheter, for kontrakter inngått etter 1. juli 2012, må være sendt elektronisk i dette formatet. Det er nå bestemt at også alle kommuner i landet må ha blitt med som mottakere fra 1. januar 2015.

Illustrasjon: Slik virker EHF

Er EHF det samme som eFaktura?

Nei. Conta Faktura tilbyr EHF, ikke eFaktura. 

Hvorfor krever staten EHF?

Tanken er at det offentlige skal spare tid og penger på å forenkle behandlingen av rundt 11 millioner fakturaer som mottas årlig. På sikt er visjonen at den nye faktureringmetoden skal forenkle handelssamarbeidet for bedrifter og offentlige foretak på tvers av landegrensene i Europa.

Hvordan sendes en EHF-faktura?

Fakturaprogrammer som støtter det nye formatet vil sende fakturadataene fra din bedrift digitalt til mottakeren. En EHF-faktura fra Conta Faktura består av en datafil med informasjon om avsender og mottaker, og om innholdet i fakturalinjene. I tillegg sendes den tradisjonelle PDF-en med som vedlegg.

Måten du lager fakturaen på er akkurat lik som før.

Å sende EHF krever Conta-kreditt.

Skjermbilde av EHF i Conta Faktura

EHF er mer pålitelig enn e-post

Når en mottaker får en slik faktura, går den rett inn i regnskapssystemet, og blir bokført mer eller mindre automatisk. En annen fordel er at at det er en mye mer pålitelig måte å fakturere på enn med e-post.

På grunn av at e-postleverandørene er så mange og har så mange ulike systemer og spamfiltre, er det ingen sikker vitenskap å sende og motta e-post. Conta Faktura klarer til tross for fallgruvene å levere mer enn 99 prosent av e-postene som går ut fra systemet. Men det er ikke alltid sikkert mottakeren mottar e-posten likevel. Her er EHF-fakturasystemet overlegent e-posten, fordi ingen fakturaer stoppes av spamfiltre eller fulle innbokser.

Kontrollerte aktører

For å kunne sende en EHF-faktura, må fakturaprogrammet du bruker være tilknyttet et verifisert trafikk-knutepunkt for dataene som skal overføres. Det er den sentrale enheten PEPPOL i EU som styrer verifiseringen av disse knutepunktene og aktørene som står bak.

Mottakeren sitt datasystem er også knyttet til et eget aksesspunkt i PEPPOL-nettverket. Aksesspunktene fungerer som postkontorer for EHF-fakturaen. Avsenderen leverer fakturaen på sitt “postkontor” slik du ser på illustrasjonen over, og “mottaker-postkontoret” leverer det deretter videre til mottakeren.

Tanken er at nettverket skal videreutvikles som et åpent kildekode-prosjekt i EU, der systemleverandører som Conta og de andre faktura- og regnskapsprogram-leverandørene er invitert til å delta.

Det antas at blir påbudt i 2018 for all fakturering mellom bedrifter.

Alle brukere av Conta Faktura kan sette i gang allerede nå. Har du Conta Pluss får du tre stk EHF-fakturaer inkludert hver måned, som samler seg opp hvis du ikke bruker alle tre. De kan også kjøpes i pakker med Conta-kreditt.

Les mer om fordelene ved EHF på Conta Fakturas hjemmesider.

Sist oppdatert 9.mars 2018

Få nyhetsbrev fra Conta

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert. Vi sender ut nyheter og nyttig informasjon om Conta-tjenestene.