Ny kunde i Conta Faktura

Det finnes flere måter du kan legge inn nye kunder på.

Den letteste måten er å legge til  kunder etter hvert som du fakturerer dem. Klikk på knappen LEGG INN EN NY KUNDE i faktura-redigereren.

Legg inn ny kunde-skjermbilde

Hvis du skal legge inn flere kunder kan det være greit å gå til KUNDER > NY KUNDE og legge inn kundene derfra.

Hjelp til utfylling

Conta-tjenestene skiller mellom privatkunder og firmakunder. Du må aller først velge hva slags type kunde du vil legge til.

Bilde av ny kunde- skjema

• Hvis det er en privatkunde, husk å klikke på radioknappen for dette helt øverst.
  • Felter som er merket med gult er obligatoriske. I «firmanavn»-feltet kan du begynne å skrive enten organisasjonsnummer eller firmanavn, og en liste vil komme opp er du kan velge firmaet du leter etter.
  • Antall dager til forfall er satt til 14 som standard i disse innstillingene, men du kan endre på dette i feltet DAGER TIL FORFALL. Du kan også overstyre det for ALLE kunder ved å gå til FAKTURAER > FAKTURAINNSTILLINGER.
  • Opplysningene du fyller ut blir brukt i fakturaer du lager til kunden, men e-postadresse, kontaktperson og leveringsadresse kan endres når du fakturerer.

TIPS: Du kan også legge inn en fast rabatt til kunden, i prosent. Rabatten viser da i alle varelinjene i fakturaen du lager til kunden. Rabatten kan overstyres hver gang du lager ny faktura.

Hvis kunden har adresse i utlandet, klikk på UTENFOR NORGE? helt nederst og skriv inn landet der kunden har fast adresse.

Bedriftskunder må ha leveringsadresse

Det er lovpålagt å oppgi leveringsadresse (og leveringsdato) på transaksjoner mellom bedrifter. Hvis den nye kunden er bedriftskunde må du klikke på VIDERE-knappen, og fylle ut leveringsadressen til kunden.

Les mer om hvorfor du må oppgi leveringsadresse på fakturaer til bedriftskunder i Fakturaskolen.

Spørsmål og svar

Kundenummer er unødvendig nå som søkefunksjoner og moderne datasystemer har gjort dem overflødige. Det var i gamle dager det var nødvendig med kundenummer for å overholde bokføringsloven.

Conta Faktura har derfor ikke eget felt for kundenummer, men du kan skrive f.eks «1234 Knudsens Maskin AS» i kundens navnefelt hvis du ønsker å tilegne et nummer til hver kunde. Da kan du også søke etter dette nummeret og få treff i kundelista eller når du lager en ny faktura.