Kreditnota

Hvis du gjør en feil når du lager en faktura, må du lage en kreditnota som «nuller ut» den eksisterende fakturaen.

Bokføringsloven § 10 slår nemlig fast at det ikke er lov å endre på fakturaer etter de har blitt laget. For å endre eller «slette» en faktura, må du lage en kreditnota som “nuller ut” den opprinnelige fakturaen.

Eksempler på bruk av kreditnota kan være at du gjorde en enkel skrivefeil, eller at du fakturerte feil beløp til kunden. Les mer om kreditnotaer i Fakturaskolen.

Slik gjør du

  1. Gå til fanen FAKTURAER slik at du ser fakturalisten.
  2. Finn fakturaen du vil kreditere i listen ved å klikke på DETALJER i raden til fakturaen det gjelder.
  3. I fakturadetaljene, trykk på knappen LAG KREDITNOTA til høyre på siden.

Skjermbilde av knapp med lag kreditnota

Et dialogvindu kommer opp som lar deg lar deg datere kreditnotaen. Dagens dato er standard. Datoen for krediteringen har betydning for MVA og skatt.

Sende kreditnota

Hvis kunden din allerede har fått tilsendt fakturaen du vil kreditere, må du også sende kreditnotaen. Det er lovpålagt at kunden har denne i regnskapet sitt. Hvis du ikke har sendt ut fakturaen enda, trenger ikke kunden å få vite om at du gjorde feil. Da er det bare å sende den nye fakturaen du lager.

Når du skal sende kreditnotaen har du samme valg som ved fakturaer ellers:

  • Som e-post
  • Som EHF (krever Conta-kreditt)
  • I posten, enten ved å klikke POSTLEGG MED CONTA eller SKRIV UT SELV

Det mest naturlige er å sende kreditnota på samme måte som du sendte den opprinnelige fakturaen.

Selve kreditnota-dokumentet inneholder en referanse til det opprinnelige fakturanummeret slik at det blir tydelig hvilken faktura som er kreditert. Rød tekst nederst på kreditnotaen gjør det også klart at dette ikke er en faktura som skal betales.

Toppteksten på en kreditnota

I øvre del av kreditnotaen vil det stå «Fakturanummer» og «Fakturadato». Dette er ikke en feil. Systemet betrakter kreditnotaer som en del av fakturanummerserien.

Kreditnotaen dukker opp i fakturalisten som et negativt beløp (med minus foran) når du har sendt den.

Totalomsetningen for den krediterte fakturaen er nå nullet ut. I rapportene vil fortsatt inntekten fra den krediterte fakturaen vise hvis krediteringen er gjort i en annen måned, eller et nytt år. I den måneden du laget kreditnotaen vil omsetningen være tilsvarende lavere.

Resultatet blir altså totalt sett null. Husk at virksomheten må skatte og betale MVA for omsetning i et regnskapsår som ikke blir kreditert før det påfølgende året. Les mer om hvordan dette fungerer i Fakturaskolen.

Kreditere deler av en faktura

For å gjøre bokføringen til firmaene der ute enklest mulig, har Conta Faktura kun mulighet for å kreditere hele fakturaer og ikke delbeløp. Les mer om hvorfor i denne artikkelen fra Fakturaskolen.

Få nyhetsbrev fra Conta

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert. Vi sender ut nyheter og nyttig informasjon om Conta-tjenestene.